Nieuwe werkplek

Blos is verhuisd! Sinds deze zomer is zij gevestigd aan de Stratumsedijk in Eindhoven in het mooie pand van De Heeren van Vonder, bureau voor reclame, grafisch ontwerp en interactieve media. Met zorg is deze nieuwe werkplek de afgelopen weken klaar gemaakt voor gebruik. Maar hoe belangrijk is het hebben van een goede werkplek eigenlijk? 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen productiever zijn als de werkomgeving goed past bij hun persoonlijke voorkeuren en wensen. Een goede werkplek is dan ook essentieel voor de arbeidsproductiviteit. Natuurlijk vormt de ARBO wetgeving een belangrijk aspect. Vooral als veel gebruik wordt gemaakt van de computer, zijn een juist afgesteld bureau en een goede stoel een must. Werkgevers zijn zelfs wettelijk verplicht om te zorgen voor een verantwoorde werkplek. Bij thuiswerken wordt hierop toezien al een stuk lastiger. Maar ook dan blijft dit de werkgever zijn pakkie-an. Iets wat veel mensen volgens mij niet weten.

De aankleding van de kantoorruimte mag ook niet worden vergeten. De juiste accessoires leveren een belangrijke bijdrage aan de rust op de werkplek. De behoefte om de werkruimte aan te kleden met persoonlijke objecten zou voortkomen uit de behoefte om een eigen domein af te bakenen en om status en rang te communiceren. Het type en de omvang van de aankleding blijken zelfs afhankelijk van functie en geslacht. Administratief personeel zou de ruimte het minst verfraaien, terwijl marketing- en verkoopafdelingen hierin het meest actief zouden zijn. Daarnaast kleden vrouwen hun werkplek vooral esthetisch aan met bloemen, planten en objecten, terwijl mannen vooral symbolen van individuele prestaties ten toon stellen, zoals prijzen, diploma’s en een foto van hun gezin.

Goede verlichting kleedt een ruimte meteen aan. Zo wordt een huiselijke sfeer meegegeven aan de daarvoor kale wanden. Uit onderzoek blijkt dat lichtinval niet alleen zorgt voor goed zicht, maar ook voor een gezond lichaam. Zo blijkt voldoende aandacht voor de kantoorinrichting dus ook positief bij te dragen aan het ziekteverzuim.

Daarnaast draagt hoe het kantoor eruit ziet bij aan het bedrijfsimago. Ze kunnen elkaar versterken, mits ze op elkaar aansluiten. Een bestuurder in de zorg vertelde mij ooit dat zij haar kamer ziet als verlengstuk van haar persoonlijkheid. Een werkkamer kan veel zeggen over hoe iemand is en brengt bij binnenkomst al een bepaald gevoel over. Het is goed om erover na te denken of jouw werkkamer datgene overbrengt wat jij zou willen.

Uiteraard ben je van harte welkom om het nieuwe kantoor van Blos te komen bekijken. De koffie staat klaar!