Tijd voor de zomer

Billie Holiday en vele anderen zongen het al. ‘Summertime, and the livin’ is easy’. Voor wie het niet heeft meegekregen, de klok is zaterdagnacht een uur vooruit gezet. De dagen zijn nu wat langer, de nachten wat korter. Vooral het uurtje langer licht vinden veel mensen fijn. Maar is het leven bij het ingaan van de zomertijd voor iedereen wel zo ‘easy’?

Ik vind het heerlijk, die zomertijd. Vooral dat het bij thuiskomst van het werk nog even licht is, vind ik een verademing. Dan heb je het idee dat de dag nog niet helemaal voorbij is. En het heeft nog meer voordelen, want door het verzetten van de klok kan wat langer van natuurlijk daglicht worden geprofiteerd. Dit zou volgens voorstanders van de zomertijd energie besparen. Een win-win situatie als je het mij vraagt!

Maar veel mensen hebben de eerste dagen last van het verzetten van de klok. Deze week ging daarom het zomertijd experiment van de stichting Onderzoek Licht en Gezondheid Eindhoven van start. Bij dat experiment werden via Twitter en Facebook dagelijks tips gegeven om te wennen aan de nieuwe tijd. Zo werd geadviseerd om dagelijks telkens tien minuten eerder op te staan. Dit experiment zou aanpassing aan de zomertijd voor mensen eenvoudiger moeten maken.

En er zijn in dit kader nog meer negatieve berichten, want uit een artikel in het NRC Handelsblad blijkt dat het ingaan van de zomertijd zelfs zorgen voor een flinke toename van het aantal hartaanvallen. Op de eerste zomertijdmaandag zouden namelijk een kwart meer mensen gedotterd moeten worden dan op normale maandagen. Hoe kan het verzetten van de klok zulke dramatische gevolgen hebben? Volgens het artikel zou dit komen doordat je het verzetten van de klok kunt vergelijken met een jetlag. We voelen ons een paar dagen iets vermoeider. Maar geen paniek, een eerdere studie toonde aan dat die extra sterfte door de wintertijd weer wordt ingelopen. Een uur verschil draagt dus wezenlijk bij aan het slaaptekort dat mensen oplopen.

En dan blijken er ook nog mensen te zijn die na het verzetten van de klok last krijgen van een zomerdepressie. Het verband tussen depressieve gevoelens en een tekort aan slaap is in meerdere onderzoeken aangetoond. Een zomerdepressie zou ontstaan doordat er in de zomer te veel actie in een dag komt en te weinig rust. Ik herken het zelf niet, maar logisch klinken doet het wel.

Genoeg te doen dus rondom het ingaan van de zomertijd. Ik ben benieuwd hoe jij het verzetten van de klok hebt ervaren.