Vrouwenpower

Af en toe kom je deze spreuk nog wel eens tegen. ‘Vrouwen hebben maar één recht: het aanrecht.’ Deze spreuk zegt in mijn ogen meer over de man die hem gebruikt, dan over de vrouw in kwestie. Maar zouden vrouwen anno 2014 nog steeds worden achtergesteld op het andere geslacht?

Laatst kwam ik op een parkeerplaats een bordje tegen met ‘Women Only’. Toen ik verder keek, zag ik dat alle parkeerplaatsen bij de ingang zo’n bordje hadden. Voor mij reden genoeg om daar juist niet te parkeren! Net alsof wij vrouwen niet in staat zijn om een paar meter naar de ingang te lopen! Ok, we dragen niet altijd de meest makkelijke schoenen, dat is waar. Maar dat is nog geen reden om ons als een mindervalide te behandelen!

De beheerder van deze parkeerplaats had het vast hoffelijk en niet discriminerend bedoeld, maar het zette mij wel aan het denken. Dat vrouwen tegenwoordig nog steeds als het zwakke geslacht worden gezien, vind ik ongelofelijk. Ook uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat het nog altijd slecht gesteld is met de rechten van vrouwen. In het aantal uitspraken over discriminatie op basis van geslacht is een stijgende lijn te zien. Vooral rond hun zwangerschap hebben veel vrouwen hiermee te maken. Vrouwen zijn nu eenmaal het geslacht dat kinderen moet baren. En geloof mij, als we het voor het zeggen hadden, hadden veel vrouwen ervoor gekozen om hun man dit klusje te laten klaren!

Uit een ander onderzoek, waarover de Daily Mail bericht, blijkt dat vrouwen nog steeds van mening zijn dat hun mannelijke collega’s meer kansen krijgen op het werk. Veel vrouwen geven aan weinig zelfvertrouwen te hebben, te twijfelen aan hun capaciteiten en het lastig te vinden om te strijden voor een betere functie. En volgens mij gaat het daar mis! Waarom zouden wij per definitie minder zijn dan een man? Volgens mij heeft het vaak te maken met de angst dat er gedacht wordt dat je je vrouwelijke charmes inzet om vooruit te komen. Er is niks mis mee om deze in te zetten om deuren te openen, maar uiteindelijk moet je het dan inhoudelijk wel waar maken. En als je dat doet, zijn mannen verrast dat je dat in je hebt. In the pocket!

In de gezondheidszorg werken vrouwen vooral in operationele functies en staan mannen aan het roer. Toch zie je de laatste jaren ook steeds meer vrouwen terug in managementteams en raden van bestuur. Ik ben van mening dat mannen voor het evenwicht in zorgorganisaties absoluut onmisbaar zijn, maar niet per sé in bestuurlijke functies. Ik ken een aantal daadkrachtige vrouwelijke bestuurders in de zorg, die absoluut hun mannetje staan. En het zal me niets verbazen als we dit de komende jaren alleen maar meer gaan zien. Dus mannen, jullie zijn gewaarschuwd!